Wat is er zo mooi aan de vrijmetselarij? André vertelt.

Vrijmetselaars van Loge Pentagram vertellen zelf wat ze mooi vinden aan de vrijmetselarij.

Het mooie van de vrijmetselarij

Ik heb lang gezocht naar een groep mensen die zich met spiritualiteit en filosofie bezighouden, maar dan nuchter. Dat heeft nog best lang geduurd, hoewel dat misschien ook iets over mij zegt. Terwijl ik zocht, heb ik best veel geleerd over mezelf, maar uiteindelijk heb ik bij de vrijmetselaars mijn stek gevonden. De bouwsymboliek en de lichtsymboliek helpt mensen verder en dat is voor iedereen te ervaren. Maar wat me op dit moment het meest aanspreekt, is dat we in de loge allemaal zo verschillen en toch niet tegenover elkaar staan. Als ik de krant opensla, lees ik veel over verschillen die worden uitvergroot. Vrijmetselaars zoeken op wat hen verbindt, al gaat dat soms niet van een leien dakje. En dat is mooi aan de vrijmetselarij.

Het mooie van de vrijmetselarij is dichter bij jezelf komen.

Het mooie van de vrijmetselarij in Loge Pentagram

Loge Pentagram is een relatief kleine loge. Daardoor leer je elkaar beter kennen. Nou ja, in Corona tijd is dat wel wat moeilijker geworden. Maar toch. De broeders van Loge Pentagram zijn mensen die wat meer de diepte in willen als ze met elkaar praten. Ik bedoel daarmee: reflecteren over je persoonlijke ontwikkelingen en die van je medemens. Daar had ik wel behoefte aan, naast de rest van mijn leven. Loge Pentagram biedt me dat.

Wat biedt de vrijmetselarij in Corona-tijd

Corona betekent voor mij dat ik thuis werk en niet meer op kantoor. We hebben geen auto en hoewel dat best wel klimaatvriendelijk leek (en nog steeds lijkt), ben ik daardoor wel heel veel thuis. Ik was nog nooit zoveel aan huis gebonden als nu. En daardoor word ik meer op mezelf terug geworpen. Wekelijks digitaal bij elkaar komen (compareren) helpt daarbij.

Een vrijmetselaar zijn, brengt me dichter bij mezelf. En ik probeer mijn medemens tot steun te zijn door familie en vrienden te helpen. Het filosofische uitgangspunt van dichter bij mezelf komen, geeft me energie. Daardoor kan ik makkelijker afstand nemen van de hectiek en zien dat het leven nog steeds de moeite waard is.

André