Wat is er zo mooi aan de vrijmetselarij? André vertelt.

Vrijmetselaars van Loge Pentagram vertellen zelf wat ze mooi vinden aan de vrijmetselarij.

Het mooie van de vrijmetselarij

Ik heb lang gezocht naar een groep mensen die zich met spiritualiteit en filosofie bezighouden, maar dan nuchter. Dat heeft nog best lang geduurd, hoewel dat misschien ook iets over mij zegt. Terwijl ik zocht, heb ik best veel geleerd over mezelf, maar uiteindelijk heb ik bij de vrijmetselaars mijn stek gevonden. De bouwsymboliek en de lichtsymboliek helpt mensen verder en dat is voor iedereen te ervaren. Maar wat me op dit moment het meest aanspreekt, is dat we in de loge allemaal zo verschillen en toch niet tegenover elkaar staan. Als ik de krant opensla, lees ik veel over verschillen die worden uitvergroot. Vrijmetselaars zoeken op wat hen verbindt, al gaat dat soms niet van een leien dakje. En dat is mooi aan de vrijmetselarij.

Het mooie van de vrijmetselarij is dichter bij jezelf komen.

Het mooie van de vrijmetselarij in Loge Pentagram

Loge Pentagram is een relatief kleine loge. Daardoor leer je elkaar beter kennen. Nou ja, in Corona tijd is dat wel wat moeilijker geworden. Maar toch. De broeders van Loge Pentagram zijn mensen die wat meer de diepte in willen als ze met elkaar praten. Ik bedoel daarmee: reflecteren over je persoonlijke ontwikkelingen en die van je medemens. Daar had ik wel behoefte aan, naast de rest van mijn leven. Loge Pentagram biedt me dat.

Wat biedt de vrijmetselarij in Corona-tijd

Corona betekent voor mij dat ik thuis werk en niet meer op kantoor. We hebben geen auto en hoewel dat best wel klimaatvriendelijk leek (en nog steeds lijkt), ben ik daardoor wel heel veel thuis. Ik was nog nooit zoveel aan huis gebonden als nu. En daardoor word ik meer op mezelf terug geworpen. Wekelijks digitaal bij elkaar komen (compareren) helpt daarbij.

Een vrijmetselaar zijn, brengt me dichter bij mezelf. En ik probeer mijn medemens tot steun te zijn door familie en vrienden te helpen. Het filosofische uitgangspunt van dichter bij mezelf komen, geeft me energie. Daardoor kan ik makkelijker afstand nemen van de hectiek en zien dat het leven nog steeds de moeite waard is.

André

4 november 2020 open avond Vrijmetselaarsloge Pentagram in Deventer

!! Let op: deze avond gaat niet door vanwege COVID19 en wordt uitgesteld!! Helaas laat de techniek om de avond (gedeeltelijk) digitaal te organiseren, ons op dit moment in de steek. Aan een oplossing wordt gewerkt.

Woensdagavond 4 november 2020 van 19:45 tot 22:00.

Op 4 november 2020 is de open avond van vrijmetselaarsloge Pentagram in Deventer. Deze avond is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben in de vrijmetselarij. Of misschien bent je op zoek naar meer spiritualiteit of zingeving in je leven? Dan is deze open avond van loge Pentagram misschien iets voor jou!

Onderwerp: “Trouw aan mezelf en de medemens tot steun. “

Je kunt de avond via Zoom bijwonen. De URL hiervoor ontvang je kort voor de avond, als we beschikken over je e-mailadres voor dit doel. Daarom vragen we je hiervoor op te geven met onderstaand formulier.

Programma

19:45 Inloop met koffie

20:00 Start lezing

21:00 Begin ‘comparitie’

22:00 Einde avond met borrel

Aan deze site wordt gemetseld

Sierraad ter ere van 50 jaar vrijmetselarij in Nederland
Sierraad ter ere van 50 jaar vrijmetselarij in Nederland

De vrijmetselarij is vermoedelijk de oudste vereniging in Nederland, maar onze website is pas kortgeleden geheel vernieuwd. Daarom wordt aan deze site nog flink gemetseld. U kunt de komende tijd aangepaste teksten en beeldmateriaal verwachten. Kom dus af en toe terug om te kijken wat er nog meer is gemetseld. Zo is net een stuk geschreven over de geschiedenis van de vrijmetselarij in Deventer. Die mogen we gerust veelbewogen noemen. Ontdek waarom. Als je interesse hebt, kun je hier meer vinden over de geschiedenis van de vrijmetselarij in Nederland.